NAAI MIJ MAAR DICHT

 

In een van de gedichten uit deze bundel, ‘Een schuur voor winterhout’, heeft de dichter het over de verborgen schatten in jongensbroekzakken, schatten die nauwelijks waarde hebben, omgeven met een vleugje tragiek. De ‘okkernoot van vorig jaar’ zal nooit een boom worden, ‘de vleugel van een Vlaamse gaai’ oogt mooi maar laat nooit nog een vogel vliegen. ‘Het hart van een versleten vensterluik’ of ‘een touw waar niets aan vast te knopen valt‘ zijn dan weer nutteloos of ongrijpbaar. Net zoals poëzie. Het jongetje in de dichter wil een brug tot in de hemel. Helpt ‘een foto van de engel Gabriel’ om er te geraken? En hang je die brug dan op aan zijdedraad of kleef je alles aan elkaar met ‘een koffielepel nuchter speeksel’? Het zal de dichter niet lukken. Terug naar de harde werkelijkheid van de winterkou en de nood aan droog brandhout als het straks gaat vriezen.

NAAI MIJ MAAR DICHT verscheen met harde kaft, telt 60 pagina’s en kost 12 €.
Haal je de bundel af bij de dichter thuis dan betaal je 10 €.
Bestellen kan door overschrijving op rekening nummer:
BE97 9730 4677 4949 met vermelding van naam, adres.

“… wil ik tenslotte uw aandacht nog vragen voor wat ik als het sterkste deel uit de bundel Naai mij maar dicht beschouw: het derde deel van de bundel, dat de titel God voor dummies draagt. We hadden al ‘Italiaans voor dummies’, ‘Gitaar voor dummies’ of ‘Gelukkige kinderen opvoeden voor dummies’. En dus is het goed dat Marnix Speybroeck er dit onmisbare deel voor niet-kenners aan toegevoegd heeft.  Wie het hele leven op goddelijke, speels-melancholische  wijze  zo gebald in een lange, maar ook weer niet al te lange ballade met een envoi weet te vatten, mag de Flandrien van de Vlaamse poëzie genoemd worden.”

Paul Demets, bij de voorstelling van Naai mij maar dicht 17 oktober 2010

“Marnix Speybroeck besluit zijn bundel met twee lange gedichten, het tiende en veertiende hoofdstuk uit ‘God voor dummies’, waarbij moet worden aangetekend dat de overige delen nog geschreven moeten worden. Het ene heet ‘Drinken met God’, en wordt gekoppeld aan de tiende statie: Jesus wordt ontdaan van zijn kleren en krijgt gal en azijn te drinken, het andere heet ‘Fietsen met God’, en dat moet gelezen worden in het licht van de veertiende statie: Jesus wordt in het graf gelegd.
Speybroeck laat zich hier gelden als een geducht spotter; libertijns, voor de rechtlijnigen waarschijnlijk op het blasfemische af. Ondertussen blijkt in het laatste deel mooi hoe in Vlaanderen wielrennen nog steeds iets heroïsch en mythisch heeft. De twee hoofdstukken lezen als een trein, maken zo enthousiast dat je geneigd bent met Mulisch te roepen: Zet hem op, God! Speybroeck deed het al.”

http://meandermagazine.net/wp/2010/11/driegdraad-waaraan-je-niet-mag-tornen/

Joop Leibbrand in Meander november 2010

Advertenties

2 Replies to “NAAI MIJ MAAR DICHT”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s