Narcisme 2.O

Sociaalnetwerkgebruikers vinden het duidelijk geen probleem om zich op het internet ‘bloot’ te geven en zichzelf ‘in the picture’ te plaatsen. Het doet sommigen denken aan een vorm van modern narcisme. Op het eerste gezicht heeft een narcist een zeer sterk gevoel van eigenwaarde en straalt hij zelfvertrouwen uit. Vreemd genoeg is het tegendeel het geval. Narcisten hebben, meestal onbewust, juist weinig gevoel van zelfwaarde en compenseren dit door zichzelf als beter of belangrijker dan anderen te beschouwen.

Actieve Facebookgebruikers met frequente statusupdates, vaak toegevoegde nieuwe content als foto’s en een uitgebreide ‘over mij’-sectie zijn met andere woorden doorgaans onzekerder over zichzelf en willen online vooral goed overkomen. De online-identiteit als gewenste identiteit dus.

In de toekomst zal elke jongere bij het bereiken van de volwassenleeftijd het recht hebben om zijn of haar naam te veranderen om zo compromitterende foto’s of andere informatie op socialnetwersites van vrienden die men liever niet publiek ziet, achter zich te kunnen laten.

Fons van Dyck, DS 14 september 2010

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s